Fantasiapelejä netissä

Roolipeleissä fantasia on aina ollut suosittu aihe, jo ennen tietokonepelejä. Kun pelit saatiin elektroniseen muotoon, fantasia oli yksi ensimmäisiä tekstipohjaisten DOS-pelien aiheita.

Parhaiten tunnettu, varsinkin ei-roolipelaajien keskuudessa on Dungeons & Dragons, josta on myös nettimoninpeliversio, joka toimii free-2-play periaatteella, eli pelin ostettuaan kerranpelaaja voi pelata maksamatta kuukausimaksuja kuten joissain peleissä.

dragon

Saman tyyppisiä fantasiapelejä voi pelata myös aivan ilmaiseksi, saadakseen jotain tuloja pelin omistajat tarjoavat pelaajille mahdollisuuden ostaa erilaisia lisäosia peliin, mutta yleensä pelit on pyritty suunnittelemaan niin ettei se ole pakollista, koska pelaajat joille on tavallaan luvattu ilmainen peli katoavat herkästi kuin ilmavaiva Saharaan havaitessaan merkkejä ostopakosta.

Vanhimpia ellei vanhin ilmaisista nettipeleistä on RuneScape, joka julkaistiin vuonna 2001 tammikuussa, http://www.runescape.com. Peliä on toki uudistettu vuosien mittaan, silti moneen nykyiseen peliin verrattuna sen grafiikka on hiukan pelkistettyä, mutta Java-pohjaisena pelinä sitä voi pelata nettiselaimessa eikä se vaadi sen paremmin huippuluokan tietokonetta kuin huippunopeaa laajakaistaliittymääkään – ja sitä on helppo pelata muullakin kuin omalla kotikoneella. Pelin pelattavuus ei riipu pelkästään grafiikasta, ja RuneScape:lla onkin uskollinen kannattajakunta, sitä pelaa kuukausittain 10 miljoonaa aktiivista pelaajaa. Guinness World Recordsin mukaan RuneScape on maailman suosituin ilmainen MMORPG, ja kirja yleensä tarkistaa tietonsa hyvin; tarkkoja lukuja pelifirmat eivät aina mielellään julkista, koska moni haluaa mainostaa olevansa suosituin tai paras, jollain mittapuulla.

Peliä saa siis pelata ilmaiseksi, joskin kuukausinmaksua maksaville pelaajille on joitain etuja joita ilmaispelaajat eivät saa, ja osia pelialueesta on varattu heidän käyttöönsä. RuneScape sijoittuu fantasiapeleille ja kirjoillekin tyypilliseen, keskiaikaiseen fantasiamaailmaan, jonka nimi on Gielinor. Se on jaettu erilaisiin alueisiin ja kuningaskuntiin, joissa on pelaajille erilaisia vihollisia ja tehtäviä. Pelissä voi myös kilpailla toisia pelaajia vastaan.

Muitakin ilmaisia pelejä löytyy, Taru Sormusten Herrasta on varmasti kaikille fantasian ystäville tuttu, ja siihen perustuvaa peliä voi myös pelata netin kautta, joskin se vaatii pelin asentamista. www.LOTRO.com (Lord of the Rings Online) -pelillä on oma vankka fanijoukkonsa, ja se on myös ollut olemassa jo pitkään. Uusia pelejä tulee markkinoille varmaan päivittäin, jos ei tunneittain, yksi joka on saanut hyvät arvostelut on Drakensang (http://www.drakensang.com), joka pyörii selaimessa. Peli on hauska ja toiminnallinen, ja melko yksinkertainen mekaniikka ja hahmot tekee pelistä helpon omaksua nopeasti.