Älypelejä netissä

Älynystyröiden, mitä ne sitten ovatkaan, harjoittaminen ei voisi olla helpompaa netin avulla. Suuri osa nettipeleistä on niin sanottuja älypelejä, joissa ratkotaan pulmia tai etsitään jotain tai muuten peli ratkotaan järkeä käyttämällä eikä pelkillä reflekseillä.

SudokoMonet pelit joita voi pelata myös muuten kuin tietokoneella, kuten Sudoku, on sovellettu myös nettiin. Sudokun pelaamisen on ainakin joissain tutkimuksissa todettu kehittävän matemaattista älyä, joten aina voi väittää pelaavansa sitä aivovoimistelun merkeissä. Esimerkiksi Helsingin Sanomien ylläpitämältä Älypää-pelisivustolta löytyy monia, tai voi etsiä jonkun sivun pelkästään Sudokulle, kuten http://www.websudoku.com/ joka on erittäin selkeä ja pelkistetty, ja jossa voi pelata peliä monella vaikeustasolla.

Myös korttipelit vaativat älyn käyttöä, ainakin jotkut niistä. Pasianssia on voinut pelata Windows-käyttöjärjestelmän oheispelinä jo monta vuotta, vaihtelua saa katsastamalla uusia pasianssipelejä netistä. Korttipeleistä silti eniten järjenkäyttöä vaatii ehkä pokeri, ainakin jos sitä pelataan vakavissaan. Pokerissa pitää sekä ymmärtää eri pokerikäsien todennäköisyyksistä jotain, mutta vielä tärkeämmin osata lukea kanssapelaajia pelityylin ja ruumiinkielen kautta, jälkimmäinen toki vain jos pelaajat näkevät toisensa. Pokeria on montaa eri varianttia, yleisin tällä hetkellä lienee Texas Hold’em, jota monissa pokeriturnauksissa pelataan.

Toinen vanha pelituttu, joka vaatii melko lailla järjenkäyttöä, on strategiapeli Risk. Siitäkin on olemassa erilaisia yksinkertaistettuja flash-peliversioita, kuten Dice Wars, jota voi pelata monellakin sivustolla, mutta paras silti lienee pelin fyysisen version valmistajan, Hasbron, lisenssillä tehty Risk Online, jota voi pelata esimerkiksi täällä: http://www.game-remakes.com. Pelissä lauta on kartan mallinen, alkuperäisessä pelissä se on maailmankartta. Pelaajat asettavat armeijansa haluamilleen alueille ja hyökkäävät naapurien kimppuun, taisteluiden tulos päätetään nopilla. Hyökkäyksen jälkeen pelaaja voi sijoittaa armeijansa uudelleen. Peliä enemmän harrastavat pelaavat sitä mielellään toisia pelaajia vastaan netissä, sivuilla kuten http://www.conquerclub.com/.